Sjajna, zdrava i jaka kosa predstavlja ideal kojem svi težimo, ali realnost je da naša kosa nije uvek u najboljem stanju. Faktori poput spoljašnjih uticaja, genetike, hemijskih tretmana i načina nege utiču na kvalitet naše kose, što može dovesti do oštećenja i slabljenja. Kada je kosa oštećena, gubi svoju elastičnost, sjaj, mekoću i često postaje suva, krhka i sklona pucanju i lomljenju. Obnavljanje oštećene kose zahteva strpljenje, doslednost i upotrebu odgovarajućih proizvoda i tretmana kako bi se kosi ne samo povratio zdrav izgled i vitalnost, već kako bi se zaista obnovila.

Uzroci oštećenja kose

Oštećenje kose može biti posledica raznih faktora, uključujući:

 • Hemijski tretmani (farbanje, izbeljivanje, mini-val)
 • Termički tretmani (feniranje, peglanje, uvijanje)
 • Preterano četkanje i čupanje kose
 • Stalno vezivanje kose
 • Nepravilna nega i upotreba pogrešnih proizvoda
 • Spoljni faktori (UV zračenje, zagađenje, hlor)

Često i tretmani koji čine da kosa privremeno izgleda zdravije čine više štete nego koristi. Na primer, proizvodi koji sadrže sulfate i parabene mogu isušiti kosu i dovesti do njenog oštećenja. Takođe, preterana upotreba proizvoda za stilizovanje može dovesti do nakupljanja proizvoda na kosi i do njenog oštećenja, posebno ako je dlaka već porozna.

Kako prepoznati oštećenu kosu

Lako možete primetiti da vam je kosa oštećena, jer su simptomi poprilično očigledni:

 1. Suva i beživotna kosa: Kada je kosa oštećena, ona gubi prirodnu vlažnost, što rezultira suvoćom i nedostatkom sjaja.
 2. Lomljenje i pucanje vrhova: Oštećena kosa je slabija i sklona pucanju, naročito na vrhovima, što dovodi do rascvetalih krajeva.
 3. Ispadanje i slabljenje kose: Oštećenje kose može oslabiti folikul dlake i dovesti do povećanog ispadanja kose.
 4. Gubitak sjaja i volumena: Zdrava kosa je prirodno sjajna i ima dobar volumen, dok oštećena kosa može izgledati beživotno i bez volumena.
 5. Kosa koja se lako mrsi: Oštećena kosa ima grubu i neujednačenu površinu, što može dovesti do toga da se vlasi lako upetljaju jedna u drugu. Raščešljavanje takve kose dovodi do dodatnog oštećenja i lomljenja vlasi.

Zašto je važno oporaviti kosu

Oporavak kose je ključan za ne samo zbog lepote, već pre svega zbog očuvanja njenog zdravlja. Zdrava kosa je otpornija na spoljne uticaje, lomljenje i ispadanje, dok oštećena kosa postaje suva, beživotna i sklona pucanju.

Nekoliko načina za oporavak kose

Postoji nekoliko tretmana koji mogu pomoći u oporavku oštećene kose:

1. Keratinski tretman

Keratinski tretman obnavlja prirodni keratin u kosi, čineći je jačom i otpornijom na oštećenja. Ovaj tretman se preporučuje za kosu koja je izgubila prirodni keratin zbog hemijskih tretmana ili termičkih oštećenja.

2. Dubinska hidratacija

Dubinska hidratacija pomaže u vraćanju vlažnosti u kosu i poboljšava njenu elastičnost. Ovaj tretman obično uključuje masku za kosu sa visokom koncentracijom hidratantnih sastojaka, kao što su prirodna ulja i humektansi.

3. Tretman uljima

Prirodna ulja, kao što su kokosovo, maslinovo ili arganovo ulje, mogu dubinski nahraniti kosu i pomoći u obnavljanju oštećenih vlasi. Ovaj tretman se obično nanosi na suvu kosu pre pranja, ostavlja se da deluje nekoliko sati ili preko noći, a zatim se ispere šamponom.

4. Olaplex

Olaplex je inovativan tretman za oporavak kose koji je stekao veliku popularnost zahvaljujući dokazanoj sposobnosti da obnovi i ojača oštećenu kosu. Ovaj tretman je posebno pogodan za kosu oštećenu hemijskim tretmanima, kao što su bojenje, blajhanje ili trajna, kao i za kosu izloženu toploti i mehaničkom stresu.

Šta ako je kosa jako oštećena – ima li joj spasa?

Gore predloženi tretmani su efikasni, ali šta kada je kosa toliko oštećena da nijedan od ovih načina ne daje zadovoljavajuće razultate? Do skoro, jedino rešenje za jako oštećenu kosu bilo je da je odsečete. Na sreću, zahvaljujući inovativnim proizvodima za negu i oporavak kose, više nije tako.

Predstavljamo vam dva inovativna tretmana za potpunu obnovu i negu kose poznatog američkog brenda Joico.

Joico je renomirani brend koji dolazi iz Los Anđelesa, grada iz kog polaze svetski trendovi kada je u pitanju nega i stilizovanje kose. Kao jedan od lidera u proizvodima za negu kose namenjenoj profesionalnim salonima, Joico neprestano unapređuje svoje proizvode kako bi ponudio najinovativnije i najrevolucionarnije tehnike i sastojke koje svet poznaje.

Joico K-Pak sistem za potpuni oporavak kose

Ako ste ikad pomislili da nije moguće vratiti u život potpuno oštećenu, uništenu, beživotnu kosu, Joico proizvodi za oporavak oštećene kose će vas razuveriti.

Predstavljamo vam najtraženiji tretman u 4 koraka – Joico K-Pak Professional Hair Repair System, koji u potpunosti obnavlja i preporođuje oštećenu kosu. Tajni sastojak ovog sistema je K-Pak dubinski regenerator, koji se razlikuje od svega na tržištu!

Po čemu se Joico K-Pak sistem razlikuje

Joico K-Pak sistem je jedinstven u svetu zbog svoje petentirane tehnologije. Takođe se izdvaja zbog celovitog pristupa nezi kose, jer imaju odgovarajući proizvod za svaki korak u rutini nege kose, i nijedan ne zaostaje po kvalitetu za ostalima. Evo nekih stvari koje ovaj tretman čine jedinstvenim:

 • Ovo je jedini salonski tretman koji sadrži sistem za zaštitu kose (Hair Protection System™), zahvaljujući kome se kosi vraća sposobnost oblikovanja, hidrira se i postaje manje porozna kako bi oštećena kosa bila obnovljena, sjajna, glatka i jaka – što klijent odmah primećuje.
 • Omogućava da se lakše oblikuje posle hemijskih tretmana – bojenja i trajne ondulacije.
 • Bio-Advanced Peptide Complex™: Joico K-Pak proizvodi sadrže patentirani Bio-Advanced Peptide Complex™, koji se sastoji od visokokvalitetnih proteina i peptida koji ciljano obnavljaju oštećene delove vlasi. Ovaj kompleks omogućava brži i efikasniji oporavak kose u poređenju sa drugim tretmanima.
 • Quadramine Complex®: Ova ekskluzivna pametna tehnologija sadrži identične keratin-proteine koji aktivno „traže“ i prodiru tačno u oštećene delove dlake, momentalno popunjavajući nestale amino-kiseline, obnavljajući elastičnost, jačinu i zaštitu.
Clarifying shampoo
K-Pak Clarifying Shampoo
conditioner
K-Pak Reconstructing Conditioner
hydrator
K-Pak Intense Hydrator

Kako funkcioniše Joico K-Pak tretman u 4 koraka?

1. korak: K-Pak Professional Clarifying šampon

Intenzivan tretman čišćenja koji čisti kosu i uklanja mineralne naslage, nečistoće i nakupine proizvoda za stilizovanje. K-Pak Clarifying šampon je formulisan u kremastoj teksturi kako bi kosa ostala hidrirana, glatka i sjajna, dok istovremeno obezbeđuje odličan osećaj i klizanje za češljanje nakon procesa čišćenja.

2. korak: K-Pak Cuticle Sealer

Izglađuje i steže kutikulu, zadržava lokne i boju te smanjuje pH oticanje kako bi kosu vratio u njen prirodni pH nivo od 4,5 do 5,5. Kutikula je zatvorena i zapečaćena, dok se smanjuju uzdignute ili natečene kutikule.

3. korak: K-Pak Deep Penetrating Reconstruction

Originalni K-Pak Reconstructor je vrhunski izbor za pravu rekonstrukciju kose. Obnavljanjem strukture kose iznutra, K-Pak revitalizuje stresiranu, oštećenu i hemijski tretiranu kosu, vraćajući je u svoje prirodno stanje. K-Pak Reconstructor sadrži više Quadramine Complex-a od bilo kojeg drugog proizvoda u Joico porodici.

4. korak: K-Pak Intense Hydrator

Nadoknađuje vlagu i lipide izrazito suvoj i oštećenoj kosi, čineći je lakom za oblikovanje, mekom, sjajnom i hidriranom. Intense Hydrator zatvara kutikule kose i poboljšava elastičnost kose.

Kakve rezultate možete očekivati?

Nakon K-Pak tretmana primetićete sledeće promene:

Oštećena kosa – Kosa je obnovljena i oporavljena iznutra. Manje se lomi i elastičnija je jer joj se vratila snaga i smanjila poroznost.

Hemijski tretitrana ili bojena kosa – Boja je intenzivnija, sjajnija i traje duže. Efekat bilo koje metode oblikovanja ili ispravljanja kose će trajati duže.

Suva kosa – Vlasi su glatke, meke i sjajne, sa obnovljenim nivoom hidratacije.

Tanka kosa – Kosa ima više volumena i života, lakše se oblikuje i frizure su dugotrajnije.

Kovrdžava kosa – Kovrdže će biti bolje definisane, kosa sjajnija i lakša za oblikovanje.

POZOVITE I ZAKAŽITE
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN

Joico Defy Damage Pro Series – Linija za oporavak i zaštitu kose

Joico Defy Damage je nova generacija nege u toku hemijskih tretmana, kao što su bojenje i blajhanje kose u dva jednostavna koraka. Proizvodi iz ove linije štite i čuvaju veze u kosi pre, za vreme i posle svakog hemijskog procesa, održavajući vašu kosu i posle hemijskog tretmana vitalnom i zdravom.

JOICO Defy Damage Pro Series proizvodi daju sjajne rezultate kada se koriste u kombinaciji, ali takodje daju odične rezultate i kada se koriste kao zasebni tretmani.

Ova fenomenalna linija za zaštitu kose od oštećenja u svojoj bogatoj formuli sadrži :

 • Novu SmartRelease tehnologiju – nova pametna tehnologija je jedinstveni sistem prenosa lipidnih molekula kojim se neprekidno oslobadjaju tri sastojka – ulje šipurka, arginin i keratin. Ovi sastojci su glavni elementi zdrave kose koji oporavljaju, jačaju i štite je od mogućih oštećenja nastalih kao posledica svakodnevnog oblikovanja.
 • Zaštitne lipide – radi se tačno o onoj vrsti lipida koja se nalazi u zdravnoj kosi i deluje kao prva linija odbrane u sprečavanju oštećenja termičkom obradom, hemijskim tretmanima, stilizovanjem ili UV zračenjem. Rezultati su vidljivi već posle prve upotrebe.
 • Ulje semena moringe – bogat izvor antioksidanasa, vitamina A i E, cinka i silike, koji su ključni za stvaranje zdrave i jake kose otporne na oštećenja. Čini kosu sjajnijom i mekšom.
 • Arginin – pametni povezujući molekul sa pozitivnim i negativnim krajevima, pomaže u jačanju veza u strukturi kose i podstiče njihovo obnavljanje unutar dlake.

Kako funkcioniše Defy Damage tretman?

Obnova veza u samim vlasima je od ključnog značaja za frizere koji obavljaju usluge bojenja u salonima, posebno one koje uključuju posvetljivanje. To je toliko popularna tema da čak i klijenti dolaze u salon i traže usluge i proizvode za obnovu popucalih veza. Ali šta su zapravo veze u vlasima? Postoji li samo jedna vrsta veze? Pogledajte tabelu ispod da biste saznali više o vezama u kosi, koja je njihova uloga u kosi, te kako i kada se oštećuju i prekidaju:

Tip veze Uloga u kosi Kako se ove veze kidaju i oštećuju?
Disulfidna Struktura i snaga Mini-val, bojenje i blajhanje
Jonska Snaga i elastičnost Bojenje i posvetljivanje kose
Hidrogenska Elastičnost Lako se kida kada je kosa mokra

Novi Joico Defy Damage ProSeries koristi snagu tri dokazana “heroja kose” zajedno sa inteligentnom SmartRelease tehnologijom kako bi zaštitio i ojačao veze kose pre, tokom i nakon svake usluge bojenja i posvetljivanja. Takođe sjajno funkcioniše i kao samostalni tretman koji pomaže u obnavljanju, jačanju i zaštiti kose iznutra.

Kako se koriste Joico Defy Damage Pro Series proizvodi?

Kao zaseban tretman

Ovi proizvodi mogu se koristiti kao zaseban tretman nevezano za process bojenja. Naprskajte Joico Defy Damage Pro Series 1 na suvu kosu, ostavite kratko da deluje zatim isperite, a nakon toga nastavite sa drugim korakom nege Joico Defy Damage Pro Series 2, ostavite da deluje 5 min i zatim isperite.

Bojenje i posvetljivanje kose

Prilikom bojenja i posvetljivanja, ProSeries 1 se nanosi na suvu kosu pre hemijskog tretmana, posebno na oštećene delove ako je potrebno, i pročešlja se za ravnomernu raspodelu. Zatim se sa bojenjem ili posvetljivanjem radi kao i obično, a nakon toga nanosi se ProSeries 2 na vlažnu kosu, i ostavlja da deluje 5 minuta pre ispiranja.

Mini-val

Za mini-val, kosa se opere šamponom i nanosi se ProSeries 1 na vlažnu kosu pre uvijanja. Na kraju tretmana nanosi se ProSeries 2 i ostavlja da deluje 2-5 minuta pre ispiranja i stilizovanja.

Keratinsko ispravljanje kose

Kada se radi ispravljanje kose keratinom, kosa se opere šamponom i nanosi se ProSeries 1 na mokru kosu pre tretmana ispravljanja. Nakon svih koraka tretmana ispravljanja nanosi se ProSeries 2, stavlja da deluje 2-5 minuta, a zatim ispire i kosa se stilizuje po želji.

Joico Defy Damage Shampoo
Joico Defy Damage Conditioner

Ako želite da istinski obnovite svoju kosu, najbolje je da to prepustite profesionalcima koji su obučeni da prepoznaju vrstu oštećenja i pruže odgovarajuće tretmane za vaše specifične potrebe. Stručnjaci za negu i stilizovanje kose salona Stil poseduju znanje, iskustvo i alate neophodne za pravilan oporavak kose, a dobićete i korisne savete o pravilnoj nezi kako biste očuvali zdravlje kose i sprečili dalja oštećenja. Iako postoje i tretmani za kućnu upotrebu koji mogu pomoći u obnavljanju kose, profesionalni tretmani često nude dublje i dugotrajnije rezultate.

ZAKAŽITE SVOJ TERMIN
POZOVITE I ZAKAŽITE